Dorpstraat 53A, 2445 AK Aarlanderveen

Aarlanderveenseweg wordt fietspad

De Aarlanderveenseweg (tussen Achttienkavels en Churchilllaan) in Nieuwkoop wordt een fietspad vanwege de verkeersveiligheid. De weg is onderdeel van de hoofdfietsroute tussen Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn. Door de komst van de rotonde op de kruising Achttienkavels/N231 gaat er naar verwachting meer verkeer rijden op de weg, omdat er een kortere route is ontstaan naar Nieuwkoop.

In de zomer is de weg aangepast naar een fietsstraat. De weg is voorzien van een rode asfalt laag en wegmarkering. Ook is er een bord ‘fietsstraat’ aangebracht. Dit betekent dat gemotoriseerd verkeer te gast is en achter de fiets moet blijven. De weg blijft eenrichtingsverkeer.

Rotonde
Op dit moment is de provincie Zuid-Holland bezig met de aanleg van de rotonde op de kruising N231/Achttienkavels. Na de aanleg van de rotonde wordt de weg een fietspad. Vanaf dat moment mag er geen gemotoriseerd verkeer gebruik maken van de Aarlanderveenseweg tussen de Achttienkavels en de Churchilllaan. Zolang landbouwvoertuigen niet zijn toegestaan op de N231 mogen deze voertuigen over de weg blijven rijden. De gemeente Nieuwkoop heeft het verzoek neergelegd bij de provincie Zuid-Holland om landbouwverkeer toe te staan op de N231.

Ontheffing
De provincie heeft daarover nog geen besluit genomen en wacht verder op de invoering van het kentekenbewijs voor landbouwvoertuigen. Ook voor aanwonenden gelden uitzonderingen. Aanwonenden met een bestemming op dit deel van de weg komen in aanmerking voor een ontheffing. Een ontheffing is aan te vragen bij de gemeente Nieuwkoop.

Bron: Alphens Nieuwsblad / 24 november 2021